DUGOF Obstetrisk Modul

Ikke åben for tilmelding

Sted: Odense
Dato: 1. november 2024
Pris: 5100,- for medlemmer af DUGOF, 7000,- for ikke-medlemmer
Tilmeldingsfrist: 15. august 2024

Åbnes for tilmelding når underviserne er på plads.

 
Kurset bliver afholdt over 3 dage:
Fredag d. 1. november - søndag d. 3. november 2024

 

Titel: Obstetrisk modul

Sted: Odense

 

Forudsætning: at have deltaget på det grundlæggende kursus i undersøgelse og behandling af voksne med inkontinens (modul 1), og det videregående kursus i undersøgelse og behandling af patienter med bækkenbundsproblemer (modul 2).  Det er en fordel som deltager at have solid erfaring i undersøgelse og behandling af patienter med dysfunktioner i bækkenbunden.

Det forventes at man inden modulet har opdateret sin viden om dysfunktioner i bækkenbunden relateret til fødsel herunder fødselsbristninger og udvikling af inkontinens, genital prolaps, da denne viden er implicit for deltagelse.

Formål: At kunne tilrettelægge fødselsforberedelse, vejledning i træning før efter fødslen både individuelt og på hold, samt at kunne behandle graviditets- og efterfødselsrelaterede gener ud fra evidensbaseret praksis.

 

Læringsmål:

  • At opnå viden om den normale og den komplicerede graviditet.
  • At opnå viden om den normale og komplicerede fødsel.
  • At opnå viden om kejsersnit, både planlagt, akut og komplikationer relateret til kejsersnit, herunder faktorer som fysioterapeuten skal have fokus på.
  • At kunne undervise i fødselsforberedelse og ikke-medicinsk fødselssmertelindring ud fra et fysioterapeutisk perspektiv.
  • At kunne tilrettelægge hensyntagende fysisk træning og ergonomi til gravide på baggrund af klinisk ræssonering både individuelt og på hold.
  • At kunne tilrettelægge hensyntagende fysisk træning og ergonomi til kvinder postpartum på baggrund af klinisk ræssonering både individuelt og på hold.
  • At kunne diagnosticere samt anvende relevante undersøgelses- og behandlingsteknikker til kvinder med graviditetsrelaterede bækkensmerter.
  • At have kendskab til nationale tværfaglige retningslinjer vedr. graviditet og fødsel.
  • At kunne undersøge, klinisk ræsonnere og behandle fysiske gener postpartum (fx rectus diastase og bækkensmerter) ud fra et fysioterapeutisk perspektiv.
  • At have kendskab til hjælpemidler til gravide og postpartum kvinder.

 

Undervisningsform: Undervisningen er en blanding af teoretiske oplæg, praktiske øvelser og gruppearbejde.

Indhold:

- Den normale graviditet og jordmoderens rolle i fødselsforberedelse ved jordemoder.

- Den normale fødsel og jordmoderens rolle i fødslen ved jordemoder.

- Den kompliceret graviditet og fødsel (inkl. Kejsersnit) ved obstetriker.

- Fødselsforberedelse ved fysioterapeut inkl. afprøvning af teknikker (ikke medicinsk smertelindring, fødeergonomi, vejrtrækningsteknikker, presseteknik, afspænding, tværfagligt samarbejde)

- Graviditetstræning ved fysioterapeut (ergonomi, holdning, vand, mavemuskler, kontraindikationer, træningstilrettelæggelse, forebyggelse af GRB, rectus diastase, inkontinens osv.)

- Forelæsning og praksis afprøvning om efterfødselstræning ved fysioterapeut. (Ergonomi, rectus diastase) inkl. Gruppearbejde ift. Målgrupperne efter- og førfødsel, bassin, udendørs, hjemmetræning og Kejsersnit.

- Graviditetsrelateret bækkensmerter. Basis teori, undersøgelse, behandling, tests, øvelsesvalg ved fysioterapeut. inkl. praktisk udvendig individuel undersøgelse.

- Hjælpemidler/redskaber til gravide og efterfødselskvinder ved fysioterapeut.

- Klinisk ræssonering over egen praksis ved individuelle konsultationer med kvinder postpartum og casearbejde.

Bedømmelsesform: Praktisk og skriftlig: Praktisk evaluering foregår i forbindelse med undervisningen. Senest 3 uger efter modulet skal deltagere aflevere case rapport ud fra en case som trækkes på sidste dagen for modulet. Case rapporten skal indeholde: Baggrundsviden om den valgte case hvor relevant litteratur inddrages; undersøgelse og overvejelse af diff. diagnoser ift casen, fysioterapeutiske overvejelser vedr. beh. og træningstilrettelæggelse, evaluering af indsatsen, konklusion, Referencer.

 

Bedømmelse: Godkendt eller ikke godkendt. Deltagere har mulighed for at gennemføre både caserapporten igen, hvis den ikke er godkendt.

 

Praktisk:

Der lukkes for tilmelding ved 24 deltagere eller 8 uger før.

Der sendes litteratur samt spørgsmål til vurdering af basisviden ud i forbindelse med lukning.