DUGOF Obstetrisk Modul
Lukket for tilmelding - kurset er fuldt booket.
Titel: Obstetrisk modul
Sted: Odense, Hollufgård
Forudsætning: at have deltaget på det grundlæggende kursus i undersøgelse og behandling af voksne med inkontinens (modul 1), og det videregående kursus i undersøgelse og behandling af patienter med bækkenbundsproblemer (modul 2). Det er en fordel som deltager at have solid erfaring i undersøgelse og behandling af patienter med dysfunktioner i bækkenbunden.
Det forventes at man inden modulet har opdateret sin viden om dysfunktioner i bækkenbunden relateret til fødsel herunder fødselsbristninger og udvikling af inkontinens, genital prolaps, da denne viden er implicit for deltagelse.
Formål: At kunne tilrettelægge fødselsforberedelse, vejledning i træning før efter fødslen både individuelt og på hold, samt at kunne behandle graviditets- og efterfødselsrelaterede gener ud fra evidensbaseret praksis.
Læringsmål:
- At opnå viden om den normale og den komplicerede graviditet.
- At opnå viden om den normale og komplicerede fødsel.
- At opnå viden om kejsersnit, både planlagt og akut, samt om komplikationer relateret til kejsersnit, herunder de faktorer som fysioterapeuten skal have fokus på.
- At kunne undervise i fødselsforberedelse og ikke-medicinsk fødselssmertelindring ud fra et fysioterapeutisk perspektiv.
- At kunne tilrettelægge hensyntagende fysisk træning og ergonomi til gravide på baggrund af klinisk ræssonering både individuelt og på hold.
- At kunne tilrettelægge hensyntagende fysisk træning og ergonomi til kvinder postpartum på baggrund af klinisk ræssonering både individuelt og på hold.
- At kunne diagnosticere samt anvende relevante undersøgelses- og behandlingsteknikker til kvinder med graviditetsrelaterede bækkensmerter.
- At have kendskab til nationale tværfaglige retningslinjer vedr. graviditet og fødsel.
- At kunne undersøge, klinisk ræsonnere og behandle fysiske gener postpartum (fx rectus diastase og bækkensmerter) ud fra et fysioterapeutisk perspektiv.
- At kunne undersøge, klinisk ræsonnere og behandle fysiske gener efter kejsersnit ud fra et fysioterapeutisk perspektiv.
- At have kendskab til hjælpemidler til gravide og postpartum kvinder.
Undervisningsform: Undervisningen er en blanding af teoretiske oplæg og praktiske øvelser.
Indhold:
- Den normale graviditet og jordmoderens rolle i fødselsforberedelse ved jordemoder.
- Den normale fødsel og jordmoderens rolle i fødslen ved jordemoder.
- Den komplicerede graviditet og fødsel (inkl. Kejsersnit) ved obstetriker.
- Fødselsforberedelse ved fysioterapeut inkl. afprøvning af teknikker (ikke medicinsk smertelindring, fødeergonomi, vejrtrækningsteknikker, presseteknik, afspænding, tværfagligt samarbejde)
- Graviditetstræning ved fysioterapeut (ergonomi, holdning, mavemuskler, kontraindikationer, træningstilrettelæggelse, forebyggelse af graviditets relaterede bækkensmerter, rectus diastase, inkontinens osv.)
- Forelæsning og praksis afprøvning om efterfødselstræning ved fysioterapeut. (Ergonomi, rectus diastase).
- Graviditetsrelateret bækkensmerter. Basis teori, undersøgelse, behandling, tests, øvelsesvalg ved Fysioterapeut.
- Hjælpemidler/redskaber til gravide og efterfødselskvinder ved fysioterapeut.
- Klinisk ræssonering over egen praksis ved individuelle konsultationer med kvinder postpartum og casearbejde.
Bedømmelse: Godkendt eller ikke godkendt. Deltagere har mulighed for at gennemføre både caserapporten igen, hvis den ikke er godkendt.
Praktisk:
Der lukkes for tilmelding ved 24 deltagere eller 8 uger før.
Der sendes litteratur samt spørgsmål til vurdering af basisviden ud i forbindelse med lukning.