Løb efter graviditet og fødsel

23.08.2019

Returning to running postnatal - guideline for medical, health and fitness professionals managing this population

Forfattere: Tom Goom, Gráinne Donnelly and Emma Brockwell

Published–March2019

Hvornår kan man begynde at løbe efter en fødsel? Vi ved det ikke, men i en tid, hvor mange kvinder føler store krav om hurtigt at få en flad mave og se lækre ud efter en fødsel, er det er godt at tænke sig om. Løb kan være en hård belastning for en nybagt mors krop.

En Engelsk/irsk arbejdsgruppe har sammen med en række fysioterapeutkolleger (Women´s health) udarbejdet en retningslinje, hvor de har opstillet en række kriterier ud fra tilgængelig viden og egne erfaringer for tilbagevenden til løb efter en fødsel. Formålet med retningslinjen er at hjælpe sundhedsprofessionelle og kvinder selv ift at vurdere om en kvinde er klar til at genoptage løb efter en fødsel. De overvejelser som retningslinjen indeholder, kan også anvendes ved rådgivning af kvinder, som ønsker at dyrke endnu hårdere motion.

Ved anvendelse af retningslinjen er det vigtigt, at man læser de opstillede kriterierne for tilbagevenden løb, som det de er, nemlig vejledende konsensusbaserede forslag. Evidensen for anbefalingerne i retningslinjen er meget lav, og må derfor ikke tages som en sandhed, men kan være vejledende.

Det er derfor fortsat ikke sort/hvid, hvornår og om en kvinde kan løbe efter en fødsel, uanset hvilke problematikker hun måtte have.  Fysioterapeuter skal fortsat bruge både en holistiske tilgang og deres kliniske ræssonering, når de vejleder nybagte mødre om træning.

Når det er sagt, så er der stor fornuft i mange af de overvejelser, som forfatterne har gjort sig, og deres overvejelser er frit oversat nedenfor.

  1. Kvinder som har født, vil have glæde af at få tilbudt en individuel undersøgelse og optræning af deres knibefunktion (af en specialuddannet fysioterapeut) mhp at forebygge og afhjælpe genital prolaps, inkontinens og bedring af seksualfunktion (Level 1+ evidensniveau)
  2. Tilbagevenden til løb anbefales ikke før 3 mdr. efter fødsel og heller ikke derefter, hvis der er bækkenbundsproblemer, identificeret før eller ved forsøg på løb (Level 4 evidensniveau, ekspertholdning)
  3. Undersøg om kvindens bækkenbundsfunktion, evne til at stabilisere ved vægtoverføring (load impact management) og kvindens muskelstyrke er adækvat ift at opstarte løb (Level 4 evidensniveau, ekspertholdning)
  4. Overvej andre faktorer som kan have indflydelse på tilbagevenden til løb, såsom overvægt, kondition, åndedræt, psykologisk tilstand, mavemuskelfunktion, amning og støtte af bryster, brug af babyjogger og RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport)

Retninglinjen kan findes her, læs den og tag den med i dine overvejelser, næste gang du rådgiver om motion efter fødsel.