Relevant litteratur og baggrundsviden
Kære Kolleger,
Det er en hård tid, hvor alt bliver aflyst. Nogle af jer har derfor efterlyst litteratur, som I kan læse, mens I venter på at komme på kurser igen.
Der ligger meget tilgængelig viden på internettet, men man skal lige vide, hvor man skal lede, og det kan godt være svært at vurdere, om det er godt eller skidt.
Derfor har vi samlet nogle links til nationale kliniske retningslinjer og til retningslinjer udarbejdet af et lægefagligt selskab, samt gratis lærebøger og hjemmesider, som I kan læse.
Når vi finder spændende gratis litteratur eller links, vil vi fremover lægge dem her på hjemmesiden.
National klinisk retningslinje om analinkontinens
National klinisk retningslinje om urininkontinens hos kvinder
Rehabilitering af mænd med prostatakræft, 2016 version (der er en ny version i høring, men afsnit om bækkenbundstræning er uændret)
Kirurgisk behandling af prolaps i midterste kompartment samt konservativ behandling af prolaps generelt (udarbejdet af Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) i 2020)
Sphincterruptur: Diagnostik, behandling og opfølgning (udarbejdet aF DSOG I 2019)
Gratis lærebøger om gynækologi og obstetrik fra sundhed.dk
Det største gratis værk om inkontinens, ICI 2017
Kontinensforeningen (hvor I både kan finde podcasts og pjecer om inkontinens)
Herunder kan I desuden finde nogle artikler, som er hentet via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
De er ment som inspiration til, at I selv kan prøve at søge på PubMed.
PubMed er en verdensdækkende database med videnskabelige artikler. Mange artikler kan man desværre ikke læse i fulltext, medmindre man har fået adgang til det via via et universitet eller et universitetshospital (det koster penge).
I de seneste år er flere forskere begyndt at publicere deres artikler, som ”open access publications”, hvilket betyder, at alle kan læse artiklerne, uden at man skal betale for det. I kan selv gå ind på PubMed og søge. I kan prøve at skrive søgeord/sætninger, såsom ”pelvic floor muscle”, ”pelvic floor muscle training”, pelvic organ prolapse”, ”urinary incontinence”, pelvic pain, prostate osv og evt. kombinere ordene. Hvis I klikker af, at I vil søge efter ”free full text”, vil gratis artikler komme frem. Der kan sagtens være mange artikler, som I kan bladre igennem
Herunder kan I finde nogle artikler, som alle er ”open access publications”
What's new in the functional anatomy of pelvic organ prolapse?
HUSK at uanset, hvor I finder jeres viden, så er det altid kun et udsnit af virkeligheden. Der forskes hele tiden, og vi bliver klogere. Nogle gange betyder det, at vi må forkaste gammel viden, og acceptere nye måder at se verden på, og det er kun godt. Andre gange må vi forkaste ny forskning, fordi den ikke viser noget eller for dårligt udført. Brug derfor jeres kritisk sans, og undersøg kilden til jeres viden grundigt.
Rigtig god læsning
DUGOF